Windows 2000 Server’ın Server, Advanced Server ve Data Center Server olarak 3 versiyonu bulunuyor. Bunlar arasındaki tek fark destekleyebilecekleri maksimum CPU sayısı ve bellek miktarı.
Server versiyonu bile 4 GB bellek ve 4 tane CPU’yu destekliyor. Bizim kuracağımız küçük ağ için bu kesinlikle yeterli!
Kurulumunu yapacağımız makine 2 adet harddiske sahip. Şu anda bu iki diskte tamamen boş, yani partition bile yapılmamış durumda. Biz Windows CD’sini takıp makinayı açıyoruz. CD-ROM’dan boot edip kurulum yapacağız.
Ancak önce bilgisayarın BIOS ayarlarına girip CD-ROM’dan boot etme özelliğini açmalıyız/ayarlamalıyız. Benim makinamda açılışta F2 tuşu ile BIOS ekranı geliyor, sizde büyük ihtimalle DEL tuşu ile bu menüye girilecektir.
Üstten BOOT menüsüne klavyedeki ok tuşlarıyla geldikten sonra bilgisayarın açılışta sürücülere hangi sırada bakacağını + ve - tuşlarıyla belirledim. Sizde bu menü biraz değişik olabilir ama aynı mantıkla önce CD-ROM’a, sonra Removable Device(Floppy Disk yani), en son Harddiske bakmasını sağlayın. F10 tuşuna basarak yaptığımız değişiklikleri kaydedip çıkalım.
Şimdi Windows Kurulum CD’si takılı olduğu halde makina restart edince; bilgisayar CD-ROM’dan açılacak ve hemen Windows yükleme menüsüne gelecektir. Eğer sizde bir şekilde CD-ROM’dan makina açılmazsa, bir Windows 98 Başlangıç disketi ile bilgisayarı açın. CD-ROM sürücünüz, örneğin D: ise, alttaki komutlar ile Windows kurulumunu başlatın.
A:\> E:
D:\> CD i386
D:\i386> Winnt
Karşımıza gelip duran ekran şöyle:
Burada Enter’a basıp devap ediyoruz.
R=Repair seçeneğini şu anda kullanmayacağız ama kısaca iki farklı görevi var:
1. Recovery Console
Windows’ta bazen grafik ortamda, yani Windows açıldıktan sonra, yapamadığımız işlemleri yapmamız gerekebilir. Bazen de grafik ortama hiç ulaşamıyor olabiliriz. Örneğin, yeni bir servis yükledik ve bilgisayar açılmaz oldu. Safe Mod bile bize yardımcı olamıyor. Bu durumda yukarıdaki ekranda R sonrada C komutları ile Recovery Console’a geçeriz. “net stop servis_ismi” ile ilgili servisi durduruz. Recovery Console aslında bizi C:\> komut istemine düşürmekten başka bir şey değil, ancak bunu diskimiz NTFS olsa bile yapabiliyor(NT 4′te çok sıkıntı yaratan bir konu böylece çözülmüş oluyor). Recovery Console altında kullanabileceğimiz Fixboot, Fixmbr gibi güzel komutlar da var.
2. Repair
R komutundan sonra tekrar R dersek bu sefer Windows’un tekrar yüklenmesi, registry kaydının düzeltilmesi gibi işlemleri yapabiliyoruz. Sistem dosyalarının veya registry’nin bozulması durumunda başvurulabilecek bir yöntem.
Biz şimdi Enter tuşuna basarak kuruluma devam edelim.
Şimdi karşımıza gelen ekranda harddiskimizin yeni ve boş bir disk olduğunu veya varolan dosya sistemini Windows’un tanıyamadığını belirtiyor.
C komutu ile devam edeceğiz. Bundan sonra kullanım sözleşmesi ekrana geliyor ve F8 tuşuna basarak bu ekranı da geçiyoruz.
Karşımıza alttaki ekran geliyor.
Bu ekran önemli bir ekran ve biraz açıklama gerektiriyor. Öncelikle sistemde iki disk takılı olduğu için 4095 MB ile başlayan iki bölüm var. Her iki disk üzerinde de henüz hiç bölümleme yapılmamış (Unpartitioned Space).
Burada neler yapabiliriz?
Bu ekranda ilk geldiği anda direkt enter’a basıp devam edebiliriz. Bu durumda birinci disk üzerindeki tüm boş alan tek bir bölüm haline gelir ve Windows bu alana kurulur.
İstersek ikinci disk üzerine gelip aynını yapabiliriz.
Veya, eğer disk alanının tamamını tek parça yapmak yerine, diski 2-3 parçaya bölmek istersek C tuşuna basarız, bize oluşturacağımız bölümün boyutunu sorar:
Burada istediğimiz boyutu girip enter yaparsak:
Birinci disk üzerinde 2000MB (2 GB)’lık bir bölüm oluşturmuş oluruz.
Oluşan bir bölümün üzerine gelip D ve sonrada L tuşlarına basarak silmeniz mümkündür.
Bu yolla istediğimiz diskin üzerinde istediğimiz bölümlemeyi yaparız. Daha sonra oluşturduğumuz bölümlerden hangisinin üzerine Windows’u kurmak istiyorsak onun üzerine gelip Enter ile devam ederiz.
Eğer siz daha önceden üzerinde bilgi olan bir diske kurulum yapacaksanız, bu ekranda zaten varolan bölümü göreceksiniz ve üzerine gelip Enter ile devam edeceksiniz.
Peki Windows kurarken diskimizi tek parça mı yapalım, yoksa C:, D: gibi iki üç parça mı yapalım(şu an bizde iki hd olduğu için ister istemez C: ve D: diye iki sürümüz olacak, burada tek bir diski bölmekten bahsediyorum)?
Windows’u kurarken, Windows’u kurduğunuz diski tek parça yapmanız en iyisi. NT4 zamanında olduğu gibi diski iki parça yapıp, ilk parçayı FAT formatlayıp, diğer bölümü NTFS yapmaya vs. artık ihtiyaç kalmadı.
O zaman ben önce D komutu ile size göstermek için oluşturduğum 2GB’lik bölümü siliyorum ve tamamı boş olan alan üzerinde Enter tuşuna basarak devam ediyorum. Kurulum programı o alanın tamamını tek bir bölüm haline getirecek ve bana hangi dosya sistemini kullanmak istediğimi soracaktır. İkinci diske ise şu anda ellemiyoruz, Windows kurulduktan sonra Windows’tan onu da bölümleyip, formatlayacağız.
Şimdi bize hangi dosya sistemini kullanacağımızı soruyor. FAT dosya sistemi MS-DOS günlerinden kalma bir çok açıdan bizim Windows 2000′den tam anlamıyla faydalanmamıza mani olan eski bir sistem. Hatta Active Directory’yi bile kurabilmemiz için bile NTFS dosya sistemine ihtiyacımız var. Dolayısı ile NTFS olarak Enter ile devam ediyoruz.
Diskimiz formatlanıyor ve daha sonra disklerde bir kontrol yapıldıktan sonra, Windows kurulum dosyaları CD-ROM’dan diske kopyalanmaya başlıyor. Bu işlem bir miktar zaman alacaktır. Kopyalama bitince makina kendiliğinden restart edecek ve bu sefer grafik ekranda açılacaktır.
Karşımıza gelen ilk ekran dil, klavye ayarları.
Önce üstteki “Customize” butonuna basıyoruz.
Önce alttaki kutudan “Turkic” işaretli olmalı (bu arada Turkic nedir bilen var mı?), daha sonra üstten “Turkish” seçilebiliyor.
Daha sonra “Set Default” düğmesi ve tekrar Turkish seçilmeli.
Yukarıda ki ekran OK ile kapatıldıktan sonra, alttaki “Customize” butonuna basıyoruz, Turkish üzerine tıklayıp mavileştirdikten sonra, “Set Default” diyoruz. Onay işareti TR Turkish’in yanına geçiyor:
Yukarıdaki ekranı OK ile kapatınca alttaki duruma gelmiş olmalıyız ve next ile devam ediyoruz.
Bundan sonra sizin karşınıza isim ve kuruluş bilgilerini gireceğiniz alttaki ekran geliyor.
Burada girdiğiniz bilgilerin teknik açıdan hiç bir önemi yok.
Daha sonra da Windows Kurulum Anahtarı/Product Key ekranı geliyor. Buraya da CD’nin kapağındaki kodu giriyorsunuz
Şimdi önemli bir adıma geldi sıra.
Bu ekranda Windows bize terminallerin bağlantısı için ne tip lisanslama yapacağımızı soruyor. Evet, iş sadece Windows 2000 Server’ı ve Windows 2000 Pro’ları satın almakla bitmiyor. Eğer Professional yüklü makinalar server’a bağlanacaksa her biri için bir de Client Access License (terminal erişim lisansı) almanız gerekiyor.
İki tip lisanslama söz konusu, lisansların server tarafından kontrol edilmesi(Per Server) ve her terminalin kendi lisansına sahip olması(Per seat).
Per server’ı seçerseniz server üzerinde yüklü, örneğin, 5 lisansınız oluyor. Aynı anda sadece 5 terminal server’a bağlanabiliyor. Eğer ofiste 15 pc varsa, ancak aynı anda bunların yalnızca 5 tanesi server’a bağlanacaksa bu düşünülebilir.
Per seat’ta ise, her terminalin kendi lisansına sahip olduğu varsayılıyor ve server’a sınırsız sayıda bağlantı kurulabiliyor.
Windows bu noktada sizi teknik olarak kısıtlamıyor. Yani bu lisanlama işi sizin vicdanınıza kalmış durumda diyebiliriz.
Ancak hemen hemen her durumda Per Seat seçeneği en uygun seçenek ve biz de bunu seçiyoruz.
Bir sonraki seçenek ise bilgisayarın ismini ve Administrator kullanıcısının, yani sistem yöneticisi olan kullanıcının şifresini belirlediğimiz ekran.
Bilgisayarlara isim verirken ne anlamsızca şeyler yazın (bilgisayar, abidik_ gubidik), ne de işi abartıp 3. kattaki 2 numaralı p4, Windows 2000 Terminal Server manasına gelen “32p42000ter” gibi anlaşılması zor şeyleri seçin. En iyisi kısaca bilgi veren, yazması ve okuması kolay kısa kelimeler seçmektir.
Diğer önemli bir konu ise Administrator şifresi, bu şifre sizin kurulumdan sonra sisteme giriş anahtarınızdır. Unutursanız, Windows’u tekrar kurmanız gerekir. Şifreyi boş geçmek de iyi bir fikir değil, çünkü Administrator kullanıcısı her türlü yetkiye sahip olacak, sistemi göçertme yetkisi de dahil!
Bir sonraki ekran Windows ile gelen servis ve programları seçtiğimiz alan. Biz bu alanda hiçbirşeyi değiştirmeden devam ediyoruz, çünkü kurulumdan sonra istediğimiz gibi buradan ekleme-çıkarma yapabileceğiz. Bu arada yeri gelmişken şunu söylemek istiyorum, bazı kullanıcılar, “her şey sistemimde yüklü olsun” mantığıyla bu ekranda ne var ne yok seçiyorlar. Oysa yüklenen her program ve servis diskinizden, belleğinizden ve CPU gücünden bir miktar harcar. Gereksiz hiç bir şeyi yüklemeyin.
Şimdi karşımıza tarih, saat ve zaman dilimi ayarları geliyor.
GMT +2 diliminde İstanbul’u seçiyoruz.
Bir sonraki ekran ağ ayarları, bunları da kurulumdan sonra belirleyeceğiz, Typical Settings olarak devam ediyoruz.
Şimdi ilginç bir ekran geldi.
Bu ekranda üstteki seçenek seçili iken (No, this …) henüz bir ağ olmayan veya domain olmayan bir ortamda olduğumuzu belirtiyoruz. Ve alt kısma varsa workgroup ismini giriyoruz yada olduğu gibi bırakıyoruz. Bu bizim seçeceğimiz seçenek.
Eğer daha önceden başka bir W2k Server kurmuş ve bir domain oluşturmuşsak ve bu makinayı da o domain’in bir üyesi yapmak istiyorsak o zaman ikinci seçeneği (Yes, make …) seçiyoruz, alta domain ismini giriyoruz.
Burada şunu açıklamak gerekiyor. Windows 2000′de, Windows’un kurulumu ile, domain oluşturma(yani Active Directory’i yükleme) tamamen ayrı olaylar. Domain oluşturmayı veya varolan bir domaine ek bir Domain Controller olarak katılmayı ancak Windows kurulduktan sonra yapabilirsiniz.
Ancak kurulum esnasında sanki bir W2k Professional kuruyormuşsunuz gibi, varolan bir domain’e üye olabilirsiniz. Zaten şu ana kadar yaptıklarımız ve kurulum bitene kadar yapacaklarımız, Windows 2000 Server ve Professional’de tamamen aynı. Ayrıca W2k Server ilk kurulduğunda tamamen bir Windows 2000 Pro gibi çalışıyor, davranıyor.
Biz şimdi “No, ..” seçeneği ile devam edelim.
Bu noktadan sonra yaptığımız seçimlere göre dosyaların kopyalanması ve ayarlamaların yapılması gerçekleşiyor. Biz bu sürede hiç müdahale etmiyoruz. Son ekranda da Windows CD-ROM’unu çıkarmamızı ve Finish butonuna basarak kurulumu bitirmemizi söyleyen alttaki ekran geliyor.
Kurulumdan Sonra
Makina restart edecek ve ilk defa Windows 2000 Server normal bir şekilde açılacaktır. Karşımıza CTRL+ALT ve DEL tuşlarına aynı anda basarak login ekranını açmamızı söyleyen ilk ekran geliyor.
Ctrl+Alt+Del’den sonra Administrator kullanıcısı zaten yazılı geliyor, şifreyi giriyoruz ve OK.
Windows açılıyor ve sunucu yapılandırma sihirbazı geliyor. Biz bunu kapatacağız ve gerekli işlemleri elimizle yapacağız.
“I will configure this server later” seçiyoruz ve next diyoruz. Bir sonraki ekranda “Show this screen at startup” yazan bir seçenek var, onun yanındaki onayı kaldırıp, bu pencereyi çarpıdan kapatıyoruz. Artık bu ekran karşımıza çıkmayacak.
1 yorum:
teşekkürler arkadaşım baya işime yaradı gerçekten
Yorum Gönder